Proteínová diéta

Proteinová dieta

Proteínová diéta je posledné roky veľmi populárnym diétnym programom, ktorý je zameraný primárne na redukciu váhy. Jeho charakteristickou je úprava jedálnička tak, aby došlo k zvýšeniu dávok bielkovín a zároveň k zníženiu dávok sacharidov. Toto má v tele navodiť stav označovaný ako ketóza. Počas neho začne telo z dôvodu nedostatku sacharidov hľadať iné energetické zdroje. Tie nejdem v tukoch, ktoré aktívne využíva a tým je spaľuje. Výsledkom je efektívna redukcie váhy.

Proteínová diéta prináša rad výhod

Kladov, ktoré proteínová diéta prináša, je viac než dosť. Medzi hlavné patrí jej jednoduchosť. Stačí si pamätať, že základom stravovacieho plánu je minimum sacharidov, a naopak maximum bielkovín. Zároveň nie je nutnosťou jedla nijako komplikovane vážiť, ani nie je nutné počítať kalórie. Potravín v odporúčaných kategóriách je celkom dosť, čo sľubuje rozmanitosť aj to, že ľudské telo nebude hladovať. Zároveň sa naučia získavať zdroje energie z tukov, čo následne vedie k tomu, že sa netreba obávať únavy či apatia, ako je tomu u rôznych drastických redukčných diét.

Aký má proteínová diéta jedálniček? Čo dovoľuje?

Pozrime sa na zoznam potravín, ktoré proteínová diéta odporúča. Teda na to, aký má proteínová diéta jedálniček. Ako bolo spomenuté, malo by sa jednať hlavne o jedlá, ktoré sú bohatým zdrojom bielkovín. Z bežných potravín tu nájdeme v podstate akékoľvek mäso, ale aj salámy a údeniny. Tiež je možné konzumovať početné mliečne výrobky, od tvarohov, cez jogurty a syry. Vždy je dôležité hľadieť hlavne na obsah sacharidov, ktorý by mal byť minimálny. Ďalším vhodným zdrojom bielkovín sú nielen slepačie vajcia.

Okrem štandardných potravín existujú aj hotové proteínová jedlá, vyrobená presne podľa požiadaviek tejto diéty. Tým možno jedálniček zaujímavým spôsobom rozšíriť. Patrí sem nielen koktaily, ale aj rôzne omelety, pudingy, palacinky, polievky, alebo dokonca aj špecifické typy cukroviniek, ktoré prídu vhod ako rýchla desiata.

Čo bielkovinová diéta naopak zakazuje?

Čo jesť, to už viete. Teraz sa pozrieme na kategóriu druhú. Teda na jedlá, ktoré sú takzvane zakázané. Ide o všetky tie, ktoré obsahujú nadmieru sacharidov. Ide tak o bežná sladké jedlá, ako aj rôzne sušienky a pochutiny. Problémom sú tiež výrobky z múky, vrátane štandardného pečiva. Vysoký obsah sacharidov však majú aj klasické prílohy, ako sú knedle, cestoviny, ryža, alebo zemiaky. Aj tie treba z jedálnička vynechať.